Regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning
- Geen vergunning vereist: Het is niet nodig om een vergunning aan te vragen voor het bouwen van een mantelzorgwoning op je eigen terrein.
- Vergelijkbaar met tuinhuis of garage: De regels voor een mantelzorgwoning zijn vergelijkbaar met de voorwaarden die gelden voor het bouwen van een tuinhuisje of garage.
- Raadpleeg de gemeente: Het is verstandig om de gemeente te raadplegen, omdat er uitzonderingen van kracht kunnen zijn en het altijd goed is om navraag te doen.
- Beëindiging van mantelzorg: Zodra de mantelzorg stopt, mag de woning niet langer worden gebruikt als een reguliere woning, hoewel het gebouw wel kan blijven staan.
- Begane grond alleen voor leefruimte: De begane grond van een mantelzorghuis mag alleen worden gebruikt als leefruimte.
- Verklaring mantelzorgrelatie: In bepaalde situaties kan een verklaring van een arts, verpleegkundige of deskundige instantie vereist zijn om twijfels over de mantelzorgrelatie weg te nemen.
- Hoogtebeperking bij nabijheid van hoofdwoning: Als de zorgwoning binnen 4 meter van de hoofdwoning staat, mag deze niet hoger zijn dan 5 meter.
- Mantelzorgwoning als bijgebouw: Een mantelzorgwoning is een bijgebouw op het terrein van iemand die zorg nodig heeft.
- Diverse soorten mantelzorgwoningen: Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals zelfstandige wooneenheden in de tuin, aanbouwen aan een bestaand huis of het ombouwen van een garage of ander bouwwerk.
- Omvang zonder vergunning: Een mantelzorgwoning mag zonder vergunning niet hoger zijn dan 5 meter en de maximale oppervlakte bedraagt 100 vierkante meter.
- Vergunning vereist bij overschrijding: Als de mantelzorgwoning groter is dan de toegestane afmetingen, moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente.
- Pre-mantelzorgwoning: Als je verwacht in de toekomst zorg nodig te hebben, kun je een pre-mantelzorgwoning plaatsen na goedkeuring van de gemeente. Hiervoor moet je een goed onderbouwd verzoek indienen.
- Leeftijds- en verwantschapseisen: Er kunnen eisen gelden met betrekking tot leeftijd en verwantschap met de eigenaar van het terrein.
- Passen binnen bestaande bebouwing: Een pre-mantelzorgwoning moet passen binnen de bestaande bebouwing en voldoen aan het bestemmingsplan en de regels van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
- Zorgverlening door mantelzorgers: Mantelzorgers bieden minimaal 8 uur per week hulp aan naasten die langdurig ziek zijn, gehandicapt zijn of om andere redenen zorg nodig hebben.
- Vergunningsvrij, maar naleving Bouwbesluit: In principe is een mantelzorgwoning vergunningsvrij, maar het is altijd nodig om navraag te doen bij de gemeente en te voldoen aan de voorschriften van het Bouwbesluit.
- Niet meer gebruiken als woning na beëindiging mantelzorg: Als de mantelzorg stopt, mag de locatie niet langer gebruikt worden als een reguliere woning, hoewel het gebouw zelf kan blijven staan.
- Verwijdering van keuken en badkamer na beëindiging mantelzorg: Na beëindiging van de mantelzorg moeten de keuken en badkamer in het gebouw worden verwijderd.